Na výrobu dýňového oleje se používají speciální semínka, zejména z dýně oranžové. Dýňový olej v sobě obsahuje velké množství:
· účinných antioxidantů
· nenasycených mastných kyselin
· vitamínů A, C a E
· fytosterolů
· množství minerálních látek jako jsou selen, zinek, hořčík a draslík
Proč dýňový olej?
Dýňový olej zabraňuje stárnutí organismu a také působí jako účinná prevence proti některým civilizačním chorobám.
· Zabraňuje srdečně-cévních nemocem.
· Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
· Zabraňuje problémům s prostatou u mužů.
· Napomáhá léčbě prostaty u mužů.
· Zlepšení sexuální schopnosti a aktivitu u mužů.
· Působí proti únavovému syndromu.
· Působí jako prevence vzniku některých druhů rakoviny. Má protizánětlivé účinky.
· Má kladný vliv na močovou soustavu.
· Podporuje lepší náladu.
· Pomáhá při psychických potížích.
· Posiluje imunitu organismu.
· Podporuje trávení.
· Dodává energii celému organismu.
Dýňový olej se doporučuje ženám užívat jej v období menopauzy, kdy napomáhá jako výtečný prostředek k větší pohodě v tomto období. Má pozitivní účinky na doprovodné negativní symptomy.
Namažte se olejem z dýní
Dýňový olej je vhodný i pro vnější použití, neboť má pozitivní vliv na pleť. Používá se v období těhotenství, protože účinně zabraňuje vzniku strií. Z tohoto důvodu se dýňový olej přidává do mnoha kosmetických přípravků.
Dýňový olej v kuchyni
Dýňový olej je konzistenčně hustší, je temně zelené barvy a má jemnou oříškovou chuť. Je vhodný k nejrůznějším druhům pokrmů. Je ideální volbou pro toho, kdo chce jíst zdravě a zároveň si pochutnat. Je možné jej přidávat do mnoha druhů salátů anebo k těstovinám. Využít jej však můžeme i při přípravě:
· pomazánek
· hutnějších druhů polévek
· ovesných kaší
· palačinek
· rozličných salátů
· bylinkových brambor
· mnoha druhů sýrů
Olej z dýní je ale určen především k použití za studena, tudíž není vhodné jej používat ke smažení, na rozdíl od jiných druhů olejů.