Kanadská borůvka

Květy kanadských borůvek jsou samosprašné a zároveň částečně cizosprašné, proto je vhodné koupit najednou více druhů, které se navzájem opylují, a tím se zvětší plody a celkově naše úroda. V prvé řadě bychom jim měli připravit půdu, protože na našich zahradách se vhodná půda pro pěstování těchto borůvek nenachází. Je vhodné přidat hrabanku, písek nebo rašelinu a zvýšit tím kyselost půdy. Půda by měla být propustná, protože borůvky mají jemné a mělké kořeny.
kanadská borůvka v květu
Proto je také sázíme mělce, téměř na povrchu zeminy. Je dobré ji zahrnout několika centimetry štěpků, protože nesnáší okopávání. Plevel jenom vytrháváme.
Měli bychom je vysadit na slunné místo s dostatkem vláhy. Čím více vody dostane, tím více slunce vydrží. Přemokření však nesnáší. Ideální k zalévání je dešťová voda. Tvrdá voda, která obsahuje vápník, není vhodná.
plody kanadské borůvky
Keře kanadské borůvky dorůstají 1,5 až 2 metrů, do šířky kolem 2 metrů. Jsou vytrvalé, můžeme je mít i několik desítek let. Plody dozrávají v červenci až v srpnu. Pokud budeme dodržovat zásady pěstování, můžeme otrhat z každého keře i dvě kila borůvek. Když začnou borůvky dozrávat, musíme je chránit před ptáky sítí, jinak bychom z úrody nic neměli. V kuchyni je používáme jako lesní borůvky, protože mají stejnou chuť.

Některé druhy kanadské borůvky se dají pěstovat také v přenosných nádobách. Musíme se však věnovat její pravidelné zálivce, aby její plody nebyly scvrklé. Hlínu udržujeme vlhkou, ale v misce nesmí trvale zůstávat voda. Musíme také pravidelně přihnojovat a seřezávat.  
sklizeň jako odměna
Keříky nám zkrášlují zahradu, když začnou kvést bílými květy, plodit modrými plody i na podzim, kdy se jejich listy zbarví do červena. V zimě má dobrou odolnost vůči mrazům až do -30°C.
Borůvky jsou velmi zdravé, mají protirakovinné účinky, zvyšují obranyschopnost a jsou velmi přínosné pro náš zrak.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup